Babka ziemniaczana

5 smakowitych dań z ziemniaków

Mając w kuchni torebkę ziemniaków można wyczarować prawdziwe cuda kulinarne. Popularne dania są powszechnie znane i smaczne. Poznaj jednak kilka ciekawych przepisów, które podbiją serca amatorów ziemniaczanych potraw. Oto 5 dań z ziemniakami w roli głównej!

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to smakołyk, który nie musi być bardzo pracochłonny. Najbardziej skomplikowaną czynnością w tym przypadku jest starcie sporej ilości obranych ziemniaków na tarce. Taką pulpę łączymy następnie z jajkami, mąką ziemniaczaną oraz cebulą, czosnkiem, boczkiem oraz np. podsmażoną kiełbasą i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Dla osób, które chcą mieć taki produkt na już babka ziemniaczana jest także dostępna w sklepach z wyrobami tradycyjnymi. Babka jest smaczna zarówno bezpośrednio po upieczeniu jak i odsmażona następnego dnia. 

Placek po węgiersku

Początkowa faza przygotowania tego dania jest niemal identyczna jak w przypadku poprzedniego przepisu. Pulpę ziemniaków, mąki ziemniaczanej, przypraw i jajek  smażymy jednak na patelni na kształt okrągłego placka. Kiedy jest on usmażony na złoto umieszczamy na nim gulasz z mięsa, cebulki, przypraw, pomidorów i składamy na pół. Wierzch placka dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany i np. posiekanym koperkiem.

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków zmielonych w maszynce (1kg)  oraz jajek (1szt), soli i mąki pszennej (200g) oraz posiekanego szpinaku ( im więcej tym bardziej zielone). Tak zagniecioną masę forujemy na kształt wałeczków i siekamy “na skos”. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2- 3 minuty. 

Klasyczne frytki z ziołami i dodatkami

Choć klasyczne frytki z ziemniaków smaży się na oleju  w tej wersji pieczemy je na blasze z dodatkiem odrobiny oleju i np. rozmarynu lub tymianku. Pokrojone na paseczki ziemniaki wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoto – przewracając co jakiś czas. Idealne z sosem czosnkowym z majonezu, jogurty i posiekanego czosnku oraz z domowym keczupem.

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane to smaczna propozycja. Wystarczy dokładnie umyć ziemniaka i rozciąć go wzdłuż a następnie nadziać boczkiem, serem, mielonym mięsem lub pieczarkami. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy przez 50 minut aż będą miękkie i złociste. Po wyjęcie z piekarnika można je udekorować jogurtem naturalnym, masą twarogową lub świeżymi ziołami.W Anglii serwuje się je także z fasolka w pomidorowym sosie.

Sałatka ziemniaczana – prosta i smaczna

Sałatka ziemniaczana to danie przyrządzane z ugotowanych ziemniaków – najlepiej w mundurkach. Obrane warzywa kroimy na plasterki i mieszamy z czerwoną cebulą, ogórkiem kiszonym w plastrach, majonezem oraz do wyboru:  z jajkiem na twardo w plastrach lub też boczkiem podsmażonym na chrupko. Sól, pieprz i gotowe!

Tło zdjęcie utworzone przez dashu83 - pl.freepik.com